Evenement

Deep fake news - Tegenlicht Meet Up

Hoe kunnen we online nog waarheid van leugen onderscheiden?

Staan we nog maar aan het begin van de impact van 'fake news'? Russische trollen verspreiden online desinformatie om instabiliteit te veroorzaken, Braziliaanse burgers maken nep nieuws ten gunste van Bolsonaro. Factcheckers en journalisten draaien overuren, maar kunnen niet op tegen de overvloed aan valse berichten. De stabiliteit van democratie en het recht op betrouwbare informatie is op deze manier continu onder aanval.

Met de ontwikkeling van Deep Fake technologie wordt het alleen maar erger. Hoe kunnen we onszelf beschermen? Wat is de rol van de journalistiek, overheden en sociale media? Hoe kunnen we nog weten wat waar is? Begeven we ons naar een toekomst waar het gevecht over de controle van onze werkelijkheid online wordt uitgevochten? Wat is de impact van online desinformatie op democratie?

Met in dit programma onder anderen

 • Nordin Lasfar - Regisseur
 • Jaron Harambam - Socioloog en onderzoeker fake news en complottheorie
 • Alexander Pleijter - Universitair docent Journalistiek en Nieuwe media, Universiteit Leiden en Coördinator Nieuwscheckers
 • Marije Arentze - Educatie Coördinator DROG
 • Reinier Kist - Mediaredacteur NRC
 • Melanie Klus - Jurist informatierecht

Wat gaan we doen?

 • We openen de avond met regisseur Nordin Lasfar, over zijn zorgen over de opkomst van online desinformatie en deep fake-technologie.
 • Vervolgens bespreken we de rol van de journalistiek in het bestrijden van fake news met factchecker Alexander Pleijter en mediaredacteur NRC Reinier Kist. Hoe kunnen journalisten zorgen voor kwalitatieve berichtgeving in de chaos van desinformatie?
 • Daarna een workshop van DROG, platform voor kritische nieuwsconsumenten, ingeleid door Marije Arentze. Zij toont je de technieken hoe gemakkelijk het eigenlijk is om fake news te maken en te verspreiden.
 • Afsluitend een gesprek met socioloog Jaron Harambam en informatiejurist Melanie Klus. Zij maken een inschatting wat de maatschappelijke impact is van fake news op democratie, waarheid en vertrouwen. Hoe kunnen we ook regelgeving opstellen, wat is de rol van de EU en sociale media? Zijn deep fakes een karikatuur en vallen daardoor onder vrijheid van meningsuiting?

Propaganda 2.0

Het verspreiden van nepnieuws is big business. We weten ondertussen dat in Rusland personen 24/7 bezig zijn met het maken van valse artikelen, om daarmee instabiliteit in Westerse democratieën te veroorzaken. In Veles, Macedonië, hebben jongeren zich massaal gestort op het maken van fake news, omdat gekoppeld aan Google Ads de clicks 3x zoveel geld opbrengen dan het maandloon van hun ouders. Als we niet opletten gaat het aantal misleidende berichten online steeds groeien. En dat is gevaarlijk.

Burgers weten niet meer op welk nieuws ze kunnen vertrouwen, malafide overheden krijgen een machtige kaart om de publieke opinie te bespelen en burgers vallen ten prooi aan minutieus uitgedachte complottheorieën. Deep Fake maakt het daarbij nog gemakkelijker om fake news te verspreiden. Hoe beschermen we onze samenleving tegen valse propaganda?

Kom ook naar de Tegenlicht Meet Up en praat mee in Pakhuis De Zwijger.

Lees meer

Trouw: Kijk uit, nepnieuws!
NRC: Zo werkt een trol in een Russische propagandafabriek
De Groene Amsterdammer: De fake news-industrie in Veles

Gegevens

Datum:wo, 21 november 2018
Tijd:20:00 - 22:00
Kosten:Gratis
Adres:Pakhuis De Zwijger
Grote Zaal
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
Website:Deep fake news - Tegenlicht Meet Up

Agenda - Uitgelicht

Agenda

Economie als zichtbaar gemaakte liefde - Ivo Valkenburg
wo, 21 november in Joure
Deep fake news - Tegenlicht Meet Up
wo, 21 november in Amsterdam
Miniconferentie over de situatie in Syrië
do, 22 november in Tilburg
Oertoestanden van aarde & mens - Sander Videler
zo, 25 november in Tilburg
Een goed gesprek met… de Dieren!
zo, 25 november in Zwaanshoek
Lezing Werken met frequenties - Matthijs van der Stroom
zo, 25 november in Lisse
Lezing Blockchain, Cryptocurrency en Cyberspace - Luc Sala
di, 27 november in Heemstede
Meer

Eenvoudig Leven Agenda 2019 - Adv.

  Eenvoudig Leven Agenda 2019
  Nynke Valk

  Deze agenda helpt je om je eigen koers te volgen in een wereld vol indrukken. Door een eenvoudige methode verschuift je focus naar wat echt belangrijk voor je is. Je laat je minder sterk leiden door de verwachtingen van anderen, maar neemt zelf de regie. Met een praktische weekindeling, speelse tekeningen en teksten ter inspiratie.

  Meer informatie

Nieuw boek

  Het bestverkochte boek ooit
  (met deze titel)

  Sanne Blauw

  Cijfers zijn niet zo objectief als ze lijken. Bedrijven misbruiken cijfers om hun product aan je te slijten, politici om lastige beslissingen te rechtvaardigen, wetenschappers om hun onderzoek kracht bij te zetten. En wij cijferconsumenten laten ons maar al te graag misleiden als de cijfers zeggen wat we willen.

  Meer informatie

Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van het Nederlandstalig alternatief nieuws!

  Dagelijks om zes uur 's morgens een overzicht van het meest gelezen alternatief nieuws ontvangen?

  Meld je aan voor de nieuwsbrief. Het is kosteloos en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

  Schrijf je in!