Evenement

Smeltend Zwitserleven - Tegenlicht Meet Up

Hoe kunnen we onze cultuur veranderen om de klimaatcrisis te stoppen? Heeft de mens zijn rug tegen de natuur gekeerd en keert de natuur nu haar rug naar ons? De gevolgen van de klimaatcrisis manifesteren zich nu al in de wereld om ons heen. We zien het aan de gletsjers, aangezien ze zo snel smelten krijgen we te maken met het gevaar dat de bergen afbrokkelen. En hoe de wereld er binnen 50 jaar zal uit zien kunnen we volgens schrijver Amitav Ghosh letterlijk niet in woorden vatten. Welke middelen kan je inzetten om deze grote, abstracte machten aan te pakken? Hoe kan het recht, activisme en cultuur helpen? Hoe veranderen we onze algemene mentaliteit en verbeelding om maatregelen op te nemen tegen klimaatverandering?

Met in dit programma onder andere:

 • Britta Hosman, filmmaker
 • Anoek Nuyens, theatermaakster
 • Jolan van der Wiel, ontwerper
 • Annick de Witt, onderzoeker 'worldviews and sustainable development'
 • Jan van de Venis, mensenrechtenadvocaat en ombudsman toekomstige generaties
 • Laura Burgers, jurist en schrijver
 • Roderik van de Wal, associate professor metereologie en klimaat dynamiek

We hebben een collectief verbeeldingsprobleem. Klimaatverandering lijkt nu zo veraf dat de problematiek helemaal niet urgent aanvoelt. Maar het gebeurt nu, ook in Nederland. Hoe kunnen we de klimaatverandering verbeelden zodat we meer gaan werken aan de noodzakelijke duurzame transitie in de samenleving? We praten verder met kunstenaars, advocaten en filosofen over duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

 • We openen de avond met een interview met regisseur Britta Hosman over Zwitserland, Peruaanse berggids Saul Luciano Lliuya en filosoof Amitav Gosh.
 • Daarna gaan we naar een breed rondetafelgesprek met theatermaakster Anoek Nuyens, jurist en schrijver Laura Burgers en ombudsman voor toekomstige generaties Jan van de Venis. We praten over de rol van kunst en cultuur, activisme en het recht in het aanpakken van klimaatverandering.
 • Na de pauze kijken we naar het werk 'Tropic City' van ontwerper Jolan van der Wiel, en praten we verder over de manier hoe klimatologische processen de vorm en architectuur van onze steden kunnen gaan aanpassen.
 • Met Roderik van de Wal kijken we naar de staat van de gletsjers nu. Na onheilspellende verklaringen in de jaren '90 vragen we ons af waar we nu staan en wat de impact is van het smelten van de gletsjers op omwonenden, Nederland en het klimaat. Kunnen we nog gezellig gaan skiën in Zwitserland?
 • Met onderzoeker en filosoof Annick de Witt gaan we na op welke manier het persoonlijk wereldbeeld invloed heeft op de manier hoe we de duurzame transitie aanpakken en klimaatverandering zien als probleem.

Praat mee tijdens de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger.

Gegevens

Datum:wo, 14 maart 2018
Tijd:20:00 - 22:00
Kosten:Gratis
Adres:Pakhuis de Zwijger
IJ Zaal
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
Website:Pakhuis de Zwijger: Smeltend Zwitserleven

Nieuw op de agenda

  Lezingen Ole DammegÄrd & Ronald Bernard

  De Zweedse onderzoeksjournalist Ole Dammegård en de Nederlandse ex-topbankier en klokkenluider Ronald Bernard zullen samen invulling geven aan deze bijzondere dag waarin wordt gesproken over false flag-operaties en de wereld van het geld en hoe het anders zou kunnen.

  zo, 8 april 2018 - 13:30 tot 22:00 in Breda

Agenda

Worsteling van de Groenmens - Tegenlicht Meet Up
di, 20 maart in Amsterdam
Sleepnet Referendum
wo, 21 maart in Nederland
Cursus Universal Health - Schumann resonantie
za, 24 maart in Emmen
Lezing De 13 oerkrachten - Jan Pieter Schreur
zo, 25 maart in Naarden
CRISPR DNA-techniek - Zegen of Vloek?
di, 27 maart in Heemstede
Bier voor Afrika - Olivier van Beemen
di, 27 maart in Amsterdam
Hemel onder Vuur - chemtrails als spirituele uitdaging
wo, 4 april in Joure
Meer

Het Sleepnet Referendum

  Met de Sleepnetwet mogen op grote schaal en stelselmatig grote hoeveelheden gegevens binnengehaald en geanalyseerd worden en dat is een probleem. En dan is er nog de DNA-databank die de overheid met deze wet mag aanleggen... Een stem tegen deze wet is een duidelijke opdracht aan het kabinet: jullie hebben niet goed naar ons geluisterd, maak een wet zonder sleepnet. Bekijk ook nog even Zondag met Lubach over het Sleepnet.

  Lees meer

Nieuw boek

  De Holistische Reis
  Dennis van Miltenburg

  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Dennis geeft zijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel.

  Meer boeken