Evenement

Waarom kiezen we "slechte" leiders? - Tjeerd Andringa

Voor iedereen die zich afvraagt waarom er zo vaak slechte keuzes gemaakt worden, waarom veel leiders, met brede steun, de situatie slechter maken en of dat ook beter kan.

Niet iedereen is wijs en niet iedereen begrijpt de consequenties van gedrag even goed. Een wijze verbetert de kwaliteit van de leefomgeving middels gedrag dat netto positief uitpakt en bewijst daarmee een diep en realistisch begrip. Veel intelligente mensen gebruiken hun intelligentie en kennis om hun onbegrip en gebrek aan wijsheid te compenseren. Dat leidt tot “oplossingen” en “innovaties” die op termijn tot nieuwe, vaak ergere, problemen leiden. Milieuproblematiek, maar ook of een samenleving die zich in de richting van dictatuur ontwikkeld, zijn daar voorbeelden van.

Wat zijn de kenmerkende gedragingen van onwijze – niveau 1 – en wijze – niveau 2 – denkers?
Niveau 2 denkers hebben er een gewoonte van gemaakt om eigen kennis continu kritisch te ondervragen. Ze verbeteren op deze wijze stap voor stap de kwaliteit van hun gedachten, kennis en begrip. Niveau 1 denkers doen dat niet en richten zich op het handhaven en beschermen van ‘de norm’: hun norm. Des te lager hun begrip, des te nauwer hun norm. Dit zijn de mensen die denken dat hun wereldbeeld onfeilbaar is en dus dat anderen fout zitten. Deze mensen vinden dictatuur, zeker als je het niet zo noemt, een comfortabel idee.

Tjeerd Andringa brengt de eigenschappen van niveau 1 en 2 denkers in kaart en gaat in op een groot aantal actuele voorbeelden zoals:

 • Trump versus Clinton
 • de rol van universiteiten
 • de Skripal affaire
 • politieke correctheid
 • “liberal versus conservative authoritarianism”
 • de VS en GB als het moderne Oost-Duitsland
 • de rol van de (alternatieve) media en
 • hoe kinderen, ondanks modern onderwijs, toch wijs kunnen worden.

Tjeerd Andringa
Tjeerd is, als onderzoeker van de systemen die aan de basis liggen van leven en cognitie, een academische integrator die zijn wetenschappelijke artikelen in een groot aantal vakgebieden heeft gepubliceerd. Hij is docent aan het University College Groningen, oprichter van het high-tech bedrijf SoundAppraisal dat helpt om de kwaliteit van de geluidsomgeving te verbeteren, en medewerker van de Stadsakker, een biologische off-the-grid groentekwekerij.

Reserveren
Deze lezing wordt georganiseerd door DeLezing.nl. Reserveren doe je door het bedrag van € 11,00 vóór 20 september 2018 over te maken op rekeningnummer NL10 INGB 0004 4605 79 t.n.v. Desire & Give te Voorhout o.v.v. Tjeerd. De betaling is bevestiging van deelname. Betalen aan de zaal: gepast contant € 11,00.

Locatie
Openbaar vervoer: Vanaf NS Station Heemstede-Aerdenhout richting Zandvoort lopen en meteen oversteken (1e straat rechts). Met de auto: Heemstede is uitstekend te bereiken vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Doordeweeks kun je na 18.00 uur gratis parkeren in de buurt van het gebouw.

Gegevens

Datum:do, 20 september 2018
Tijd:20:00 - 22:30
Kosten:€ 11,00
Adres:Stormvogelweg 1
2106 DA Heemstede
Website:DeLezing: Waarom kiezen we "slechte" leiders? - Tjeerd Andringa

Agenda - Uitgelicht

Agenda

Economie als zichtbaar gemaakte liefde - Ivo Valkenburg
wo, 21 november in Joure
Deep fake news - Tegenlicht Meet Up
wo, 21 november in Amsterdam
Miniconferentie over de situatie in Syrië
do, 22 november in Tilburg
Oertoestanden van aarde & mens - Sander Videler
zo, 25 november in Tilburg
Een goed gesprek met… de Dieren!
zo, 25 november in Zwaanshoek
Lezing Werken met frequenties - Matthijs van der Stroom
zo, 25 november in Lisse
Lezing Blockchain, Cryptocurrency en Cyberspace - Luc Sala
di, 27 november in Heemstede
Meer

Eenvoudig Leven Agenda 2019 - Adv.

  Eenvoudig Leven Agenda 2019
  Nynke Valk

  Deze agenda helpt je om je eigen koers te volgen in een wereld vol indrukken. Door een eenvoudige methode verschuift je focus naar wat echt belangrijk voor je is. Je laat je minder sterk leiden door de verwachtingen van anderen, maar neemt zelf de regie. Met een praktische weekindeling, speelse tekeningen en teksten ter inspiratie.

  Meer informatie

Nieuw boek

  Het bestverkochte boek ooit
  (met deze titel)

  Sanne Blauw

  Cijfers zijn niet zo objectief als ze lijken. Bedrijven misbruiken cijfers om hun product aan je te slijten, politici om lastige beslissingen te rechtvaardigen, wetenschappers om hun onderzoek kracht bij te zetten. En wij cijferconsumenten laten ons maar al te graag misleiden als de cijfers zeggen wat we willen.

  Meer informatie

Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van het Nederlandstalig alternatief nieuws!

  Dagelijks om zes uur 's morgens een overzicht van het meest gelezen alternatief nieuws ontvangen?

  Meld je aan voor de nieuwsbrief. Het is kosteloos en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

  Schrijf je in!